Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Ξηροστομία

Αν παρακολουθώντας ένα συναρπαστικό θρίλερ στην τηλεόραση στεγνώσει το στόμα μας, αυτό σίγουρα δεν είναι η πάθηση της ξηροστομίας.

Η ξηροστομία είναι αποτέλεσμα ηλικίας, διαφόρων νοσημάτων, συνδρόμων, φαρμάκων όπως και ακτινοβολίας στην περιοχή και είναι διαφορετικής βαρύτητας κάθε φορά. Είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα ξηρότητας του στόματος και κολλώδους υφής του σάλιου, δυσκολεύει τη μάσηση, προκαλεί άφθες και τερηδόνα στα δόντια. Δυσκολεύει και τη συγκράτηση ολικών οδοντοστοιχιών σε ηλικιωμένα άτομα.

Η αντιμετώπισή της συνίσταται κατ’ αρχήν στη διερεύνηση των αιτίων και στην τροποποίηση της συνταγογράφησης αν είναι εφικτό ή το έλεγχο των νοσημάτων (π.χ. μόνο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης προκαλεί ξηροστομία). Επίσης χρειάζονται πολλά υγρά και κατανάλωση φρούτων. Ειδικά σπρέι, στοματοπλύματα και οδοντόκρεμες υγραίνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα.

Προσοχή χρειάζεται στην καλή στοματική υγιεινή και τη χρήση φθοριούχων. Σε περίπτωση προγραμματισμένης ακτινοβόλησης καλό είναι να προηγείται η οδοντιατρική φροντίδα και το κατάλληλο σχήμα φθορίωσης.

Πίσω στο αλφαβητάρι