Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Λευκά σφραγίσματα

Κατασκευάζονται από σύνθετη ρητίνη.

Είναι ένα  αξιόπιστο υλικό που αντικαθιστά το αμάλγαμα σε κατεστραμμένα πίσω δόντια, κολλά στην αδαμαντίνη και οδοντίνη και τροποποιεί σχήμα, μέγεθος, χρώμα στα πρόσθια δόντια, ενώ είναι κατάλληλο και για μεγάλες αποκαταστάσεις. Χρησιμοποιείται και έμμεσα για όψεις μπροστινών και ένθετα πίσω δοντιών.

Το προφανές του πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα  μη διακρινόμενο από το φυσικό δόντι.

Επειδή κολλά πάνω στο δόντι, συχνά αφαιρείται λιγότερη οδοντική ουσία ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες περιπτώσεις απ’ ότι το αμάλγαμα.

Επισκευάζεται εύκολα σε περίπτωση που ένα μικρό κομμάτι του φύγει.

Όταν έχει μείνει λίγη οδοντική ουσία περιφερειακά του δοντιού, το υλικό μπορεί να προστατέψει  το δόντι από κάταγμα.

Αποφεύγουμε τον υδράργυρο που περιέχεται στο αμάλγαμα.

Το μειονέκτημά  του, που είναι σύμφυτο με την κατασκευή του, είναι ότι συστέλλεται με τον πολυμερισμό του. Αυτό το αντιμετωπίζουμε με τοποθέτηση διαδοχικά μικρών ποσοτήτων υλικού που πολυμερίζουμε με προοδευτικά αυξανόμενης έντασης φώς.

Μερικές φορές παρατηρούνται στίγματα στα όρια του σφραγίσματος. Αν και αντιμετωπίζονται εύκολα, ακολουθώντας τη μέθοδο που προαναφέρθηκε τα περιορίζουμε στο ελάχιστο.

Σήμερα έχουμε μία μεγάλη εξέλιξη στα υλικά των σύνθετων ρητινών βασισμένη στη νανοτεχνολογία και μία ακόμα μεγαλύτερη εξέλιξη στα υλικά συγκόλλησης. Κατά συνέπεια η χρήση του αμαλγάματος, αν και δεν έχει καταργηθεί,  σιγά-σιγά περνάει σε δεύτερη μοίρα στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Πίσω στο αλφαβητάρι