Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Κροταφογναθική άρθρωση

Είναι δύο και με αυτές συνδέεται η κινητή κάτω γνάθος με το κρανίο. Αυτές επιτρέπουν, μέσω μυών, μία πληθώρα κινήσεων ώστε να γίνεται η μάσηση, η κατάποση, η ομιλία και άλλες λειτουργίες του στόματος.

Μερικές φορές η ΚΓΔ πάσχει. Μπορεί κατά τη λειτουργία να υπάρχει πόνος τοπικά ή διάχυτος στο πρόσωπο ή στο αυτί, διόγκωση, ήχος-τριγμός, ‘’μάγκωμα’’ και δυσκολία διάνοιξης ιδιαίτερα το πρωί κ.λ.π.

Τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι απλά.
Ο οδοντίατρος θα ελέγξει και θα διευθετήσει τη σύγκλειση δοντιών και αποκαταστάσεων και θα αναπληρώσει κατά περίπτωση τα ελλείποντα δόντια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις κατασκευάζεται ένας πλαστικός νάρθηκας που φοριέται στα δόντια τη νύκτα ή τις ώρες της έντασης.
Φαρμακευτικά χορηγούνται κοινά παυσίπονα, σπασμολυτικά ή και αγχολυτικά.
Αρκετές φορές συνιστάται και μία κινησιοθεραπεία, δηλαδή ειδικές ασκήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει ο πάσχων να αποφεύγει τις σκληρές τροφές και τις μεγάλες μπουκιές, το μάσημα της τσίχλας, να ‘’πνίγει’’ δε το χασμουρητό του. Με λίγα λόγια να μην καταπονεί και να ξεκουράζει τη γνάθο του.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το πρόβλημα συνήθως περνά εντελώς. Άλλοτε παραμένει σε ήπια και ανεκτή μορφή και με τις σχετικές προφυλάξεις δεν παροξύνεται.

Πίσω στο αλφαβητάρι