Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Υγιεινή του στόματος

Μέσα στοματικής υγιεινής ή πώς να καθαρίζετε τα δόντια σας

Η σημασία του καθαρού στόματος είναι αυτονόητη. Για να την επιτύχετε πρέπει να καθαρίζετε όχι μόνο όλα τα δόντια αλλά και όλες τις επιφάνειες των δοντιών.

Το βούρτσισμα:

Η οδοντόβουρτσα τοποθετείται σε γωνία 45μοιρών περίπου στη σχισμή μεταξύ ούλων και δοντιών κάνει μία τοπική παλινδρόμηση και μετά απομακρύνεται καθαρίζοντας ολόκληρη την επιφάνεια.

Στη γλωσσική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών θα πρέπει να τοποθετήσετε την βούρτσα σας κάθετα.

Τα πράγματα είναι απλά στις μασητικές επιφάνειες

Ακολουθήστε πάντοτε μία σειρά. Πρώτα τις εσωτερικές (γλωσσικές) επιφάνειες πάνω και κάτω δοντιών και μετά τις εξωτερικές (παρειακές).

Με τη βούρτσα δεν μπορείτε να καθαρίσετε τις ενδιάμεσες επιφάνειες των δοντιών γι΄ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία από τις παρακάτω μεθόδους:

  1. Το οδοντικό νήμα

Κόβετε μία ποσότητα περίπου μισού μέτρου και αφού την τυλίξετε στους μέσους χρησιμοποιείτε κάθε φορά όση ποσότητα περίπου δείχνει η εικόνα

Χρησιμοποιώντας δείκτη και αντίχειρα, με το ένα χέρι μέσα στο στόμα και το άλλο απ’ έξω,

φέρνετε το νήμα κάθετα στα ενδιάμεσα των δοντιών και το μετακινείτε μαλακά πάνω κάτω.

Ξετυλίγοντας στο αριστερό και τυλίγοντας στο δεξί περνάτε στα επόμενα δόντια.

  1. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νήμα σε διχάλα

που το μετακινείτε με τον ίδιο τρόπο

  1. Οι ειδικές οδοντογλυφίδες (ξύλινες ή πλαστικές) που λειτουργούν με παλινδρόμηση μέσα έξω είναι μία άλλη μέθοδος

  1. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα βουρτσάκια μεσοδοντίων. Ο οδοντίατρος θα σας υποδείξει ποιο ή ποια μεγέθη θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε σε κάθε περιοχή.

  1. Οι γέφυρες , επί δοντιών ή επί εμφυτευμάτων, μπορούν να καθαρίζονται με ειδικό νήμα που περνάει από κάτω, το super floss

H μέθοδος είναι δύσκολή και είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε τα βουρτσάκια μεσοδοντίων διαστημάτων.

Τέλος μην παραλείπετε αν καθαρίζετε τη ράχη της γλώσσας με τη βούρτσα σας η με τα ειδικά ξέστρα.

Γενικές παρατηρήσεις

Είναι γενικά καλύτερα να ξεκινάτε με τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων, με κάποιο από τα μέσα που δείξαμε, και να συνεχίζετε με την οδοντόβουρτσα.

Το βούρτσισμα είναι ακόμα καλύτερα να το ξεκινάτε χωρίς οδοντόκρεμα, ώστε να έχετε την άνεση να κάνετε τις σωστές κινήσεις, και σε δεύτερο χρόνο να βάζετε οδοντόκρεμα.

Να βάζετε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας (μέγεθος μπιζελιού) και αφού φτύσετε να μην ξεπλύνετε το στόμα, ώστε τα ευεργετικά συστατικά της (φθόριο) να παραμείνουν πάνω στα δόντια.

Εάν είναι απαραίτητο, ο οδοντίατρος θα σας συστήσει φαρμακευτική οδοντόκρεμα ή το κατάλληλο διάλυμα για πλύσεις, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το μπούκωμα με το διάλυμα πρέπει να διαρκεί ένα λεπτό.

Να θυμάστε ότι κανένα διάλυμα και καμία οδοντόκρεμα δεν υποκαθιστούν τον μεθοδικό και σχολαστικό καθαρισμό με τα μέσα που δείξαμε.

Πίσω στο αλφαβητάρι