Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Εγκλειστοι φρονιμίτες

Πολύ συχνά οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμίτες) τόσο της κάτω, όσο και της άνω γνάθου δεν ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα και παραμένουν έγκλειστοι

Οι έγκλειστοι συνήθως παραμένουν ασυμπτωματικοί. Αντιθέτως οι ημιέγκλειστοι, που έχουν μισοανατείλει δημιουργούν πολλά προβλήματα.

 

Το πιο σύνηθες είναι φλεγμονή που ονομάζεται περιστεφανίτιδα. Η φλεγμονή μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια με αναζωπυρώσεις. Προληπτικά συνιστούμε καλή στοματική υγιεινή στην περιοχή. Στη συνέχεια αποκόπτουμε την ουλική καλύπτρα του δοντιού.

Η τελική και μόνιμη λύση του προβλήματος είναι η χειρουργική αφαίρεση του ημιεγκλείστου. Ας σημειωθεί πως συχνά οι ορθοδοντικοί συνιστούν την εξαγωγή των εγκλείστων διότι εκτιμάται ότι πιέζουν τα δόντια με αποτέλεσμα συνωστισμό των προσθίων.

Έγκλειστοι μπορούν να υπάρξουν και άλλα δόντια, όπως ο κυνόδοντας της άνω ή κάτω γνάθου. Σε αυτήν την περίπτωση παραμένει στη θέση του ο νεογιλός. Με χειρουργική αποκάλυψη προσπελαύνεται ο μόνιμος και έλκεται ορθοδοντικά στη σωστή του θέση αφού δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος.

 

Πίσω στο αλφαβητάρι