Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Διαλύματα στοματικά

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλών ειδών διαλύματα όπως τα φθοριούχα και τα αντιμικροβιακά ως πιο συνηθισμένα και μερικά εξειδικευμένα όπως τα κατά της κακοσμίας του στόματος , της ξηροστομίας των αφθών ή για καπνιστές.

Τα φθοριούχα είναι ωφέλιμα στην πρόληψη της τερηδόνας διότι κάνουν τα δόντια πιο γερά με κάποια αλλαγή που προκαλούν στη δομή τους (ο υδροξυαπατίτης μετατρέπεται σε φθοριοαπατίτη). Επίσης σε πολύ-πολύ αρχόμενη τερηδόνα είναι δυνατόν να προκαλέσουν επανασβεστίωση του δοντιού, αν και αυτό είναι περισσότερο εφικτό με τη χορήγηση φθοριούχας γέλης από τον οδοντίατρο. Επί πλέον είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών μετά από περιοδοντική θεραπεία και υφίζηση των ούλων.

Τα αντιμικροβιακά είναι δυνατόν να προκαλέσουν μείωση των μικροβίων που πάνε να κολλήσουν στα δόντια και να σχηματίσουν τη μικροβιακή πλάκα αν και αυτό είναι πιο εφικτό μετά από καλό οδοντιατρικό καθαρισμό. Σε καμία περίπτωση δεν εξαφανίζουν τα ως άνω μικρόβια, ούτε είναι δυνατόν να διαλύσουν την τρυγία (πέτρα). Πολλά από αυτά προκαλούν ένα είδος εγκαύματος των ούλων και χρωστικές στα δόντια που όμως μπορούν να απομακρυνθούν αργότερα από τον οδοντίατρο. Ορισμένα από αυτά απλά ‘’αρωματίζουν’’… το στόμα. Τα αντιμικροβιακά πρέπει να χορηγούνται όταν πραγματικά χρειάζονται, από τον οδοντίατρο ο οποίος θα καθορίσει την αναγκαιότητα, το είδος του διαλύματος, την πυκνότητά του και το χρόνο χρήσης του. Δεν είναι σε καμία περίπτωση για χρήση ρουτίνας διότι εκτός των παραπάνω κινδύνων διαταράσσουν και την ‘’οικολογία’’ της στοματικής κοιλότητας.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι κανένα μα κανένα διάλυμα δεν υποκαθιστά τη στοματική υγιεινή με φυσικά μέσα (οδοντόβουρτσα, οδοντικό νήμα, βουρτσάκια μεσοδοντίων κ.λ.π) που από μόνη της είναι απόλυτα επαρκής και ασφαλής όταν γίνεται καθημερινά και με επιμέλεια.

Πίσω στο αλφαβητάρι