Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Χλωρεξιδίνη

Η χλωρεξιδίνη είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό του στόματος. Κυκλοφορεί σε μορφή διαλύματος με περιεκτικότητα 0,2% 0,12% 0,05% σε μορφή γέλης και σε οδοντόκρεμα.

Το φάρμακο αυτό δεν αντικαθιστά τη στοματική υγιεινή με βούρτσα και οδοντικό νήμα. Μπορεί να μειώσει το μικροβιακό φορτίο του στόματος για 6 έως 12 ώρες.

Ενδείκνυται συμπληρωματικά σε σοβαρή ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα ( προχωρημένη μορφή ουλίτιδας όπου τα δόντια χάνουν τη στήριξή τους και πέφτουν), μετά από περιοδοντικό ή άλλο χειρουργείο (τοποθέτηση εμφυτευμάτων) έως ότου οι ασθενείς να είναι σε θέση να βουρτσίσουν ξανά τα δόντια τους, σε κλινήρεις ή χειρουργημένους και προσωρινά ανήμπορους ασθενείς.

Ο οδοντίατρος θα συστήσει το φάρμακο στην κατάλληλη μορφή και περιεκτικότητα που δεν θα ξεπερνά συνήθως το διάστημα των 3 εβδομάδων ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η χλωρεξιδίνη δεν συνιστάται σε ανθρώπους με χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις στο στόμα (π.χ. άφθες, στοματίτιδα μετά από ακτινοθεραπεία) επειδή, αν υπάρχει ανοιχτή πληγή ή ξηρότητα του βλεννογόνου του στόματος, η χλωρεξιδίνη προκαλεί έντονο τσούξιμο και πόνο.

Παρενέργειες που παρατηρούνται μετά από μακροχρόνια χρήση είναι η δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, ο ερεθισμός του βλεννογόνου του στόματος και της γλώσσας ειδικά αν το διάλυμα περιέχει αλκοόλη, η δημιουργία χρωστικών στα δόντια που όμως μπορούν να καθαριστούν από τον οδοντίατρο ακόμα και η προσωρινή διαταραχή της γεύσης.

 

Πίσω στο αλφαβητάρι