Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Αμεση οδοντοστοιχία – Αναγόμωση – Φροντίδα

Η αισθητική της εποχής μας δεν επιτρέπει την έλλειψη των μπροστινών δοντιών. Έτσι όταν χρειάζεται να τοποθετήσουμε μία οδοντοστοιχία, την ημέρα των εξαγωγών βάζουμε την ονομαζόμενη ‘’άμεση οδοντοστοιχία’’. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ασθενής προσέρχεται στο ιατρείο με δόντια και φεύγει με δόντια.

Μετά την απώλεια των δοντιών το κόκκαλο της γνάθου (φατνιακή ακρολοφία) πάνω στο οποίο εδράζεται η οδοντοστοιχία σιγά-σιγά απορροφιέται. Έτσι χάνεται η συγκράτηση και η ευστάθειά της, ενώ είναι δυνατόν να αναπτυχθούν υπερπλασίες του βλεννογόνου. Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά προβαίνουμε σε αναγόμωση της οδοντοστοιχίας. Δηλαδή συμπληρώνουμε ακρυλικό για να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται μεταξύ της βάσης της οδοντοστοιχίας και του βλεννογόνου. Στην περίπτωση της άμεσης οδοντοστοιχίας η πρώτη αναγόμωση πρέπει να γίνει ένα χρόνο μετά. Στη συνέχεια σε αραιότερα διαστήματα.

1376978_518182211608421_1341500432_n

Η οδοντοστοιχία πρέπει να διατηρείται καθαρή με βούρτσισμα με κοινή ή ειδική οδοντόβουρτσα και με τη βύθιση σε διάλυμα που δημιουργείται από ειδικές παστίλιες που καθαρίζουν και απολυμαίνουν. Η ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη για την εξέταση τόσο της οδοντοστοιχίας όσο και του βλεννογόνου.

Πίσω στο αλφαβητάρι