Γιώργος Κουτσικάκης

Χειρουργός Οδοντίατρος M.M.Sc

Φωτεινά Χαμόγελα στην Πεύκη!

Ακτινογραφία

Είναι πολύτιμη σε όλους τους τομείς της οδοντιατρικής. Είναι η 6η αίσθηση του οδοντιάτρου.
Μπορεί να δει τις ρίζες των δοντιών, το μήκος τους (απαραίτητο στην ενδοδοντική θεραπεία), το κόκκαλο που τις περιβάλλει, βλάβες που μπορεί να υπάρχουν εκεί, έγκλειστα δόντια, τι συμβαίνει κάτω από μία παλιά έμφραξη, τερηδόνες στις όμορες επιφάνειες των δοντιών κ.ο.κ.
Υπάρχουν διάφορα είδη ακτινογραφιών.

Η πιο συνηθισμένη είναι η μικρή (οπισθοφατνιακή) ακτινογραφία. Έχει πολύ μεγάλη ακρίβεια και αντιστοιχεί σε 2-3 δόντια. Σε πολλές χώρες γίνεται ακτινογραφίση όλων των δοντιών σε τακτική βάση για διαγνωστικούς λόγους.

Η πανοραμική ακτινογραφία μας δείχνει ολόκληρες τις γνάθους και είναι εξαιρετικά χρήσιμη εκτός των άλλων και για τη χειρουργική των έγκλειστων δοντιών.

Για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων χρειαζόμαστε την αξονική τομογραφία. Μετά από επεξεργασία με ειδικό υπολογιστή ο ακτινολόγος μας δίνει το ακριβές πάχος του οστού στην περιοχή που μας ενδιαφέρει και τη γειτνίασή του με ειδικά ανατομικά μόρια που θέλουν προσοχή. Έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το κόκκαλο επαρκεί για την ασφαλή τοποθέτηση εμφυτευμάτων, το μήκος και το εύρος που πρέπει να επιλεγεί, αν χρειάζεται κάποια οστική ανάπλαση κ.α. .

Η κεφαλομετρική ακτινογραφία είναι αναγκαία στην ορθοδοντική.

Άλλες ακτινογραφίες όπως η ακτινογραφία ιγμορείων (πωγωνορινική), η ακτινογραφία δήξεως, η σιελογραφία και άλλες, χρησιμοποιούνται πιο σπάνια στην οδοντιατρική.

Πίσω στο αλφαβητάρι